petak, 10. svibnja 2019.

Tropske biljke najbolje rastu i pristaju u svijetloj kupaonici

Ukrašavanje kupaonice tropskim biljkama sve je popularniji trend u uređenju interijera jer čak i malo zelenila može stvoriti mnogo živahniju, elegantniju ili prirodniju atmosferu ovisno o tome kakve biljke odaberete


Također sobne biljke upijaju štetne kemikalije poput formaldehida a očistit će zrak i od sitnih čestica dezodoransa i lakova za kosu pokazala su istraživanja. Ipak, trebate paziti da ih izravno ne posprejate jer će malo koja biljka to podnijeti. Vlaga u zraku koja se stvara pri svakom tuširanju i kupanju pogoduje većini tropskih biljaka kojima smeta suh zrak pa je za njih kupaonica idealno mjesto. Naravno pod uvjetom da je barem djelomično osvijetljena.

Biljke možete uzgajati i u kupaonicama bez prozora no samo ako nabavite posebne fluorescentne svjetiljke ili većinu dana držite vrata otvorena tako da dobiju dovoljno dnevne svjetlosti iz susjednih prostorija.

Ako se lišće biljke smanjuje ima previše ili premalo svjetlosti, naginje li se prema prozoru potrebno joj je više svjetla, ako je lišće žuto ili vene biljku zalijevate previše ili premalo.
Za elegantan dojam posadite biljku u posudu u onoj boji koja prevladava u kupaonici, efektno će izgledati posude kontrastne boje a i biljke posađene u držače četkica za zube ili vrčeve.
Fikusu odgovara vlažan zrak a većina vrsta uspijeva i na slabom svjetlu iako tada raste sporije, ljeti se zalijeva dvaput a zimi jedanput na tjedan. Pazite da voda ne stoji dugo u podlošku.
Difenbahija je jedna od najmanje zahtjevnih biljaka no zahtijeva vlažno tlo tako da je treba često zalijevati, bolje uspijeva na svjetlu no raste i u polumraku, ne držite je na propuhu.
Bambus se može uzgajati u staklenci s vodom pa u kupaonici izgleda vrlo skladno, uspijeva i na slaboj svjetlosti a obrezivanjem ga možete skraćivati ili pustiti da izraste visoko.
Orhidejama je zrak u većini prostorija suviše suh a odlično uspijevaju u vlažnom okolišu kupaonice, no treba im puno svjetlosti, najbolje ih je staviti uz istočni ili zasjenjeni južni prozor.
Paprati su idealne za kupaonicu jer vole vlažan zrak i slabu svjetlost. Najlakša za uzgoj je vrsta Asplenium nidus koja kupaonici daje tropski izgled i izdržljiva paprat Cyrtomium falcatum.

Aloe veru smjestite pokraj istočnog ili zapadnog prozora a zalijevajte tek kad se zemlja osuši. Prerežete li list dobit ćete gel koji ubrzava zacjeljivanje opeklina a odličan je i u maskama za lice.


Tropske biljke najbolje rastu i pristaju u svijetloj kupaonici

Ukrašavanje kupaonice tropskim biljkama sve je popularniji trend u uređenju interijera jer čak i malo zelenila može stvoriti mnogo živa...